Algemene informatie
Rob Parry (Den Haag, 1925-2023) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn belangrijkste leermeesters waren Cor Alons, Paul Schuitema en Gerrit Rietveld op wiens bureau hij werkte. Op het bureau van Rietveld werd ook de basis gelegd voor zijn interesse in tentoonstellingsvormgeving.
In 1950 begon Rob Parry zijn eigen bureau. Van 1954 tot 1958 was Emile Truijen zijn compagnon. Samen ontwierpen zij onder andere een van de iconen van het Nederlands design: de dubbele brievenbus.
Na zijn samenwerking met Truijen ging Parry verder als zelfstandig bureau. Tot 1995 ontwierp hij interieurs, meubels, stands, tentoonstellingen, sieraden, belettering en speelgoed. Daarnaast was hij dertig jaar lang verbonden als docent architectonische vormgeving aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
In zijn ontwerpen experimenteerde Rob Parry met nieuwe materialen en technieken. Zo maakte hij een eetkamerstoel uit perspex, geënt op de menselijke lichaamsvorm (1947), een lectuurbak uit één plaat gevouwen aluminium (1947), een fauteuil met beweegbare rug (1950) en een multifunctioneel, schakelbaar meubel van fauteuil, bank en bed ineen (1959).
Parry ontwierp in de jaren vijftig en zestig een groot aantal meubels, onder andere voor Meubelindustrie Gelderland. Een groot succes bij Gelderland werd zijn matrasfauteuil (model ‘1611’) die in een oplage van meer dan 60 duizend stuks is geproduceerd.
Zijn werk was met regelmaat te zien op de Nederlandse inzending voor de Triënnale Milaan, waar de PTT brievenbus, uit 1957, met de zilveren prijs werd bekroond.
Ontwerpen van Rob Parry bevinden zich onder andere in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Museum voor Communicatie in Den Haag en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch.
fauteuil 1611
Rob Parry en Emile Truijen